Διασυνδέσεις:
- Ν.Α. Λάρισας
- Τουρισμός στο Νομό Λάρισας
- Πολιτιστική πύλη Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
gr en
 
>> Πληροφορίες για το μουσείο
Συνοπτική Παρουσίαση:
Στο Ιστορικό Αρχείο Αγιάς φυλάσσονται ποικίλα έγγραφα, που χρονολογούνται από το 18ο αι. μέχρι σήμερα, καθώς και παλαίτυπα από το 1621 με πολύτιμα στοιχεία για την Αγιά και την επαρχία της. Ιδρύθηκε το 1977, με πρωτοβουλία και συστηματική εργασία του ιστοριοδίφη Δημήτρη Κ. Αγραφιώτη (1948-1999), καθώς και την έγκυρη ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των ντόπιων για τη διάσωση των τεκμηρίων της ιστορίας του τόπου.

Με την προσθήκη του προσωπικού και οικογενειακού αρχείου του αγιώτη Μιλτιάδη Ι. Δάλλα, το Αρχείο έγινε ακόμη πιο πλούσιο και αποτέλεσε το μέσο διατήρησης και διάδοσης της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς του τόπου.


Τοποθεσία - Πρόσβαση:
Τοποθεσία
Βρίσκεται 2 χλμ. από την Αγιά και με κατεύθυνση το Μεταξοχώρι Αγιάς, ενώ απέχει 44 χλμ. από τη Λάρισα.

Πρόσβαση
Από την Λάρισα, μεταβαίνουμε στην Αγιά και πριν από την κεντρική πλατεία, στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση το Μεταξοχώρι. Μετά από 2 χλμ. βρίσκουμε το Ιστορικό Αρχείο Αγιάς στα δεξιά του δρόμου. Υπάρχει και σχετική σήμανση. Ο χώρος διαθέτει πάρκιγκ, ενώ είναι δυνατή η πρόσβαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες.


Πληροφορίες:
Το Ιστορικό Αρχείο Αγιάς στεγάζεται στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μεταξοχωρίου, σε έκταση 400 τ.μ. και διαθέτει αναγνωστήριο και βιβλιοθήκη.
Tηλ.: 24940-23998
Url:http://gak-agias.lar.sch.gr/Istor/istor.htm

Η Αγιά, αν και δεν αποτελεί έδρα νομού, έχει την τύχη να είναι μία από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα που διαθέτει τη δική της αρχειακή υπηρεσία, το Τοπικό Αρχείο Αγιάς.

 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
Μέτρο 2.4 «Περιφερειακά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και Καινοτόμες Ενέργειες», «Δράσεις Πολιτισμού και Τουρισμού»
 

Copyright © 2007 N.A. Λάρισας
Created by ItBiz