Διασυνδέσεις:
- Ν.Α. Λάρισας
- Τουρισμός στο Νομό Λάρισας
- Πολιτιστική πύλη Περιφέρειας Θεσσαλίας
 
gr en
 
>> Πληροφορίες για το μουσείο
Συνοπτική Παρουσίαση:
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας στεγάζεται σήμερα σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί), το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι. και ήταν δωρεά της βασίλισσας Όλγας στους εναπομείναντες μουσουλμάνους στην πόλη της Λάρισας. Είναι το νεότερο από τα τζαμιά της πόλης και το μοναδικό που σώζεται σήμερα. Τα αρχαία αντικείμενα εκτίθενται στη μοναδική αίθουσα του τζαμιού.

Το Μουσείο διαθέτει μια μόνιμη έκθεση, η οποία περιέχει εκθέματα παλαιολιθικών, νεολιθικών, αρχαϊκών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών συλλογών. Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο μουσείο αντικρύζει τις βιτρίνες με εκθέματα διάφορων εποχών, ενώ ακρίβως απέναντι του, στην άλλη άκρη της αίθουσας έχει εκτεθεί η εντυπωσιακή νεολιθική στήλη τύπου μενίρ. Τον κεντρικό χώρο της αίθουσας καταλαμβάνουν δύο σειρές βιτρίνων. Η εσωτερική σειρά βιτρινών περιέχουν ευρήματα από την Προϊστορική ως και την Αρχαϊκή Εποχή, αν και το στίγμα δίνουν τα προϊστορικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και τα αρχαϊκά ευρήματα από το σημαντικό νεκροταφείο τύμβων του Αγίου Γεωργίου Λάρισας. Η εξωτερική σειρά των βιτρίνων περιέχει πήλινα και χάλκινα αγγεία κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, δίνοντας στον επισκέπτη μια εικόνα των δεξιοτήτων των Θεσσαλών καλλιτεχνών.

Τοποθεσία - Πρόσβαση:
Τοποθεσία: Στην Συνδρομή των οδών 31 Αυγούστου και Βενιζέλου στο Κέντρο της Λάρισας, απέναντι από την πλατεία Λαού. Στεγάζεται σε μουσουλμανικό τέμενος (τζαμί), το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αι.

Πρόσβαση: Από την οδό Κύπρου που περνά μπροστά από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, πηγαίνοντας σύμφωνα με την φορά των αυτοκινήτων στρίβετε αριστερά στην πλατεία Λαού όπου λειτουργεί σήμερα υπόγειο Πάρκινγκ. Σε 30 μέτρα στο δεξί σας χέρι βρίσκεται το μουσείο.


Πληροφορίες:
Ώρες Λειτουργίας
Θερινό:
Δευτέρα: κλειστό
Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00

Τηλ: 2410

 
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΡΓΟ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 75% ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 25% ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.
Μέτρο 2.4 «Περιφερειακά Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα και Καινοτόμες Ενέργειες», «Δράσεις Πολιτισμού και Τουρισμού»
 

Copyright © 2007 N.A. Λάρισας
Created by ItBiz